История на училището

21Хронология на една 100-годишна история

1911 г .Създава се начално училище с име „Петко Каравелов", което е предшественик на днешното. През същата година е завършена и сградата на училището, на един етаж. Първи директор е Коста Велков.

1931 г Открита е безплатна училищна трапезария за бедните деца.

1939 г. Министърът на просвещението (и бъдещ премиер) Богдан Филов посещава училището.

1949 г. Училище „Петко Каравелов" е преименувано на „Гео Милев".

1959 г.
- Хорът на училище „Гео Милев" получава званието „Отличник". Това е начало на добрите музикални традиции в училището.
22- Построена е нова голяма сграда с три етажа, в която се помещава съвременното училище. Старата се използва за занятия по трудово обучение.
- Училището за пореден път е трансформирано и се влива в новосъздаденото Единно средно политехническо училище „Гео Милев" с деца от 1. до 11. клас.

22

1961 г. Паралелките от 1 до 7 клас се отделят в самостоятелно основно училище с името „Коста Златарев". Училището заема първи и втори етаж на новата сграда, а третият е предоставен на Математическата гимназия. Първи директор на основното училище е Емилия Банчева.

1964 г. Открива се 8. клас в училището.

1967 г. В училището е създаден сатиричен състав, придобил популярност сред културната общественост в града. Съществуват пионерски хор и учителска вокална група. Благодарение на тях „Коста Златарев" е наричано „пеещото училище".

1971 г. В училището е създаден първият в страната експериментален кабинет за кодирано дистанционно обучение.

1984 / 1986 г. Излиза училищен вестник „Димитровски зов".

1985 г. Поставен е барелеф на патрона „Коста Златарев" до входа на сградата.

1991 г.. Училище „Коста Златарев" е преименувано на „Йордан Йовков". Първи директор е Йорданка Денчева, а настоящ е Венцислав Цветков.

1992 г. Започва отбелязването на „Йовкови дни", посветени на празника на училището.

1997 г. Обявено е началото на ежегоден училищен конкурс „Бялата лястовица", по повод патронния празник. Този символ на човечността и надеждата се превръща в емблема на училището.

2002 г. Открит е първият компютърен кабинет в училището.

2007 г. По повод приемането на страната в Европейския съюз в училището е открита модерна зала „Европа", разполагаща с карти и мултимедия.
2008 г. Открита е втората компютърна зала. Обновен е интериорът на училището – видеонаблюдение, алуминиева дограма и ново осветление. Прясно боядисаните коридори греят с пъстроцветни детски рисунки. Приветливи класни стаи приютяват възпитаниците на 100-годишното училище.

Google+